Firma Rehberi Kataloğu
Online Katalog | Ana Sayfam Yap | Favorilerime Ekle | Tavsiye Et | Şirketimi Ekle | Sıkça Sorulan Sorular | İletişim
ÜYE GİRİŞİ ÜYELİK
SON KATILAN FİRMALAR
FLORAKİM KİMYA TEMİZLİK ÜRÜNLERİ
SAPHİR HOTEL
ADMİN HABER
ADMİN2

TURİZM ÇALIŞANLARINA AB YOLU AÇILIYOR

| İstanbul | 09.05.2011 13:54:48 |
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde kurulacak Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi'nden sertifika alacak turizm sektörü çalışanları, Avrupa Birliği ülkelerinde de mesleki yeterliliğini belgelendirerek iş bulabilecek.



ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ''İstihdamın Anahtarı: ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi Projesi''nin tanıtımı amacıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, proje ortakları Alanya, Manavgat, Fethiye ve Bodrum Ticaret ve Sanayi Odaları, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği temsilcileri katıldı. Çetin Osman Budak, yaptığı konuşmada, Türkiye'de kalifiye eleman sıkıntısı yaşanmasına rağmen açılan mesleki eğitim kurslarına katılımcı bulamadıklarını belirterek, Bursa gibi sanayinin yoğun olduğu şehirlerde bile kursiyer bulunamadığını söyledi. Budak, istihdam garantili, 15 TL cep harçlığı verilen kurslara ilgi gösterilmemesinden yakındı.

''EKSİKLERİMİZ VAR''

ATSO olarak Merkezi Finans ve İhale Birimi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından açılan VOC-TEST merkezleri hibe desteğine yaptıkları başvurunun kabul edildiğini hatırlatan Budak, projenin bütçesinin 270 bin 989 avro olduğunu, bunun yüzde 90'ının da Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından karşılanacağını kaydetti. Projenin uygulama süresinin 24 ay olduğunu bildiren Budak, projenin turizm sektörünün yiyecek içecek hizmetleri alt sektör grubuna hitap ettiğini vurguladı. Türkiye'de eğitimle kazandırılan mesleki becerinin belgelendirilmesi konusunda sıkıntılar bulunduğunu anlatan Budak, şunları söyledi:

''AB'deki birçok ülke, mesleklerin standartlarını ve yeterlilik kriterlerini belirlemiş durumda. Bizim bu konuda eksiklerimiz var. Mesleki yeterlilik kurumundan onaylanmış meslek standartlarına göre turizm sektörünün yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri alt sektör grubunda yiyecek ve içecek operasyon sorumlusu, servis yöneticisi, servis görevlisi, bar görevlisi, barmen-barmaid meslek gruplarında yeterlilikleri belirleyen, ölçen, değerlendiren ve belgelendiren ATSO olarak mesleki sınav ve sertifikasyon merkezini kuracağız. Böylece mesleki yeterlilikler oluşturularak, seviyeler ortaya konulacak.''

Sertifikaların seviye 1, seviye 4 olarak kategorilendirileceğini anlatan Budak, ''Örneğin alt düzeyde servis elemanına ihtiyaç duyan işletme sahibi seviye-2 belgesine sahip, daha yüksek mesleki beceriye ihtiyaç duyan bir işletme sahibi ve seviye-4 belgesini taşıyan bir servis görevlisini arayacak ve işe alabilecek. Çalışanlar da sahip oldukları sertifika ile yeterliliklerini belgeleyecek ve kolaylıkla iş bulabilecekler'' diye konuştu.

SERTİFİKANIN ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ OLACAK

Proje bittiğinde merkezin, yiyecek ve içecek sektör grubundaki mesleklere yönelik ölçme ve değerlendirme merkezi olarak kişilere ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sertifika kazandırmaya devam edeceğini bildiren Budak, proje ortaklarının da desteğiyle ortakların kurumlarında şubeler açarak sertifikasyon sistemini Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygınlaştıracaklarını kaydetti. Budak, ''Seviye 4 sertifikasına sahip bir servis görevlisi, bu belgesi ile dil şartını sağladığı takdirde Avrupa Birliği ülkelerinde de mesleki yeterliliğini bölgelendirerek iş bulabilecek'' dedi.

Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir, projenin turizm sektörüne kalite getireceğini söylerken, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Adnan Özsoy, projenin Türk turizm sektörünü bir adım öteye götüreceğini ifade etti.
Boyut Yayın Grubu
©1996 - BOYUT YAYIN GRUBU | Site Kullanım Koşulları
Koza Plaza A26 Tekstilkent 34235 Esenler - İstanbul Tel: +90 212 413 33 33 (pbx) Faks: +90 212 413 33 34
info@boyut.com.tr | industryguideinfo@boyut.com.tr
Adınız Soyadınız :  
E-Mail Adresiniz :    
Alıcının Ad Soyadı :  
Alıcının E-mail Adresi :    
Mesajınız :  
En fazla 300 karakter